Se prisen for vurderende samtale i vores prisliste:
Hjælp til angst og overvældende bekymring
For nogle er angsten til stede hele tiden og andre oplever den i bestemte situationer. Uanset udtryk, kan du få hjælp til at slippe angsten.
Der findes flere forskellige angsttilstande, og de kan alle variere i sværhedsgrad og omfang. Mange mennesker som oplever angst, kan også genkende symptomer fra mere end en angstlidelse. Derfor beskriver vi her kort de mest udbredte angsttilstande:
Socialfobi
opleves som en følelse varierende fra anspændthed til panisk angst i andres selskab. Man kan være bekymret for andres kritiske bedømmelse og frygte, hvad andre tænker om en. Måske er man flov over, at man er nervøs, og frygter at andre skal opdage, hvordan man har det. Ofte er man angst for at komme til at svede, ryste eller rødme.
Panikangst
opleves som voldsom og pludselig angst i form af et angstanfald. Mange oplever vejrtrækningsbesvær, hjertebanken, smerter i brystet, svimmelhed, kvalme og en følelse af, at alt er uvirkeligt. Typiske tanker under et angstanfald kan være: ”jeg er ved at besvime, ”jeg er ved at dø” eller ”jeg er ved at blive sindssyg”.
Agorafobi
opleves som angst for at færdes alene uden for hjemmet. Mange har katastrofetanker om, at de vil miste kontrollen, få et angstanfald, eller ikke kunne komme væk fra situationen. Man kan være bange for at gå i supermarkedet, køre med bus og tog eller for store menneskemængder. Agorafobi kan være med eller uden panikangst.
Generaliseret angst
opleves som vedvarende bekymringer og fysisk uro i kroppen og er mere en frit flotterende angst end deciderede angstanfald. Mange bekymrer sig eksempelvis jævnligt over, om de selv eller deres nærmeste skal blive syge, eller at der vil ske noget dårligt med en selv eller de nærmeste. Eller måske bekymrer man sig overdrevent om arbejde, uddannelse, fremtid eller økonomi. Ofte bekymrer man sig også dagligt for, om man har overset noget i dagens løb, og forestiller sig alle mulige negative konsekvenser.
Sygdomsangst/Helbredsangst
opleves som tilbagevendende angst for at lide af en alvorlig fysisk sygdom. Man er tilbøjelig til at være overopmærksom på fornemmelser i kroppen og tolke dem som tegn på en alvorlig fremadskridende fysisk sygdom såsom kræft, sklerose, hjertelidelse, hjernesvulst osv.
OCD (Obsessiv-kompulsiv tilstand)
er en tvangslidelse, hvor man oplever tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Tvangstanker er ideer eller tankebilleder, som dukker op i personens bevidsthed igen og igen. Tankerne erkendes som personens egne, men de er typisk ufrivillige, ubehagelige, og i modstrid med personens følelser eller rationelle sans. Tvangshandlinger og ritualer er stereotyp adfærd, som gentages igen og igen. Handlingerne er ikke i sig selv behagelige eller nyttige. Sædvanligvis erkender personen denne adfærd som meningsløs, men hvis man prøver at modstå handlingerne, forværres angsten midlertidigt.
Hejmdal Privathospital tilbyder specialiseret behandling ud fra de mest virksomme metoder med fokus på god effekt og lindring.
Vi sikrer dig den rette indsats gennem en vurderende samtale, hvor en højtspecialiseret fagperson i samarbejde med dig planlægger den mest effektive indsats i forhold til netop dit behov.
Hvilken behandling findes der?
Der findes forskellige former for psykologisk behandling, der har vist sig virksom over for angst. Kognitiv adfærdsterapi anbefales i Sundhedsstyrelsens Nationale Kliniske retningslinjer som det første behandlingstilbud til personer med angstlidelser.
Behandling på Hejmdal
For at kunne tilbyde den bedste behandling gennemfører vi først en vurderende samtale med screening af symptomer ved en af vores højtspecialiserede, autoriserede psykologer.
Hvis vi finder ud af, at problemstillingen skulle høre til i andet regi end Hejmdal, kan vi hjælpe med enkel guidning videre i systemet.
Forløbet:
- Vurderende samtaleved en autoriseret psykolog med erfaring indenfor angstbehandling, inklusiv diagnostisk screening for angsttype. Der vil blive udarbejdet en plan for dit videre forløb på Hejmdal eller anbefalet anden relevant hjælp.
- 6 eller 10 sessioner psykoterapi ved psykolog. Vi anbefaler dig den metode og det forløb, der vurderes at ville have den bedste effekt for dig, typisk er der tale om manualiseret kognitiv adfærdsterapi (KAT).
- Mulig inddragelse af psykiater. Hvis tilstanden er så alvorlig, at der bør overvejes supplerende medicinsk behandling, kan vi tilbyde inddragelse af speciallæge i psykiatri. Dette foregår naturligvis i tæt samarbejde med dig.