Lider du af anoreksi, bulimi eller anden form for spiseforstyrrelse?

Med professionel hjælp kan du få det godt igen!

Hjælp til spiseforstyrrelser  og forstyrret spisning

Spiseforstyrrelser kommer til udtryk ved kropsutilfredshed, forstyrret spisemønster (f.eks. restriktiv spisning, overspisning), vægtsvingninger, tvangsmotion og andre forsøg på at regulere vægten og kompensere for måltider. Uanset udtryk, kan du få hjælp til at slippe den forstyrrede spisning og øge din kropstilfredshed.
Der findes flere forskellige typer af spiseforstyrrelse, og de kan alle variere i sværhedsgrad og omfang. Mange mennesker har bekymringer om deres krop, spisning og vægt, så det kan være svært at afgrænse, hvornår der er tale om en decideret lidelse.  

Nedenfor beskriver vi derfor kort de mest udbredte spiseforstyrrelser. Selvom du ikke opfylder alle kriterierne for en af diagnoserne, kan du søge udredning og behandling hos Hejmdal. 

Anoreksi 
Diagnosen anoreksi kendetegnes ved undervægt gennem tilsigtet og markant vægttab fremkaldt og vedligeholdt af personen selv. Vægttabet opstår ved restriktiv spisning og er drevet af en frygt for at blive overvægtig samt et forstyrret eller forvrænget kropsbillede. Ofte er der fornægtelse af alvoren af den lave vægt, modstand mod vægtøgning samt tvangsmæssig eller overdreven træning. Undervægt defineres af WHO som et Body Mass Index under 18,5 for både mænd og kvinder (fra 18 år).  

Bulimi 
Bulimi kendetegnes ved tilbagevendende episoder med tvangsmæssig overspisning af store mængder mad på kort tid. Trangen til mad føles uimodståelig, og der opleves ofte en følelse af kontroltab over spisningen. 

Desuden er der efterfølgende forsøg på at kompensere for kalorierne fra maden ved en eller flere af følgende metoder: Fremprovokeret opkastning, faste, overdreven træning eller overforbrug af afføringsmidler. Ligesom ved anoreksi har kropsformen en afgørende betydning for personens selvværd.  
Binge Eating Disorder (BED) 
BED er en nyere diagnose, der er kendetegnet ved tvangsmæssige overspisninger uden kompenserende adfærd. Overspisningerne er forbundet med en følelse af kontroltab, ubehag og stress. Der spises ud over mæthedsgrænsen og på trods af fravær af sult.  

Efter en overspisning opleves skam og skyld over at have mistet kontrollen over maden, og ofte er der også en angst for at tage på. Overvægt kan være en følge af BED, men er ikke et diagnostisk kriterium.  

Uspecifikke spiseforstyrrelser 
”Uspecifikke spiseforstyrrelser” er en diagnose, som kendetegnes ved et eller flere af ovennævnte symptomer, men uden at personen opfylder kriterierne for en specifik diagnose. 

Der kan eksempelvis være restriktiv spisning og negativ kropsopfattelse, men med en kropsvægt inden for normalområdet. Eller der kan være spisetrang og en følelse af kontroltab, uden at det fører til hyppige overspisninger eller systematiske forsøg på at kompensere. 

En uspecifik spiseforstyrrelse kan være lige så pinefuld og livshæmmende som de øvrige diagnoser.

Online BED gruppeforløb

BED er den hyppigst forekommende spiseforstyrrelse. Vi har derfor udviklet et gruppeforløb til dig, der oplever episoder med overspisning, og det at miste kontrollen over overspisningen. Du genkender måske følelser som væmmelse, skyld, skam og måske bliver du depressiv efter disse episoder. Mange med tvangsoverspisninger kæmper med negative tanker, lavt selvværd og en følelse af at være forkerte. Vores gruppe er til dig, der ønsker at bliver klogere på dine overspisninger og få strategier til at blive fri af dem.

Gruppeforløbet henvender sig til 6-8 deltagere og strækker sig over 1 individuel forberedende samtale samt 10 formiddage á 2 timers varighed. Den forberedende samtale vil foregå via video og tage ca. 45 minutter, hvor du vil møde én behandler og få yderligere information om gruppen.

Der er 10 gruppesessioner med hvert sit tema og det har ikke betydning, hvilken rækkefølge modulerne tages i, og hvornår du starter op. Gruppen vil være en kombination af undervisning, dialog og hjemmeopgaver. 

Tilmelding og pris:

Hele forløbet koster i alt 12.500 kr.

Hvis du har anden psykisk lidelse, vil vi vurdere til den gruppeforberedende samtale, om gruppen er den optimale behandling eller et af vores andre behandlingstilbud vil være at foretrække.
Tilmeld dig eller hør mere om gruppen ved at sende en mail til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så kontakter vi dig for nærmere information.

Behandling i Hejmdals klinik for spiseforstyrrelser

Hejmdal tilbyder behandling til alle typer af spiseforstyrrelser og forstyrret spisning af let til moderate grader. Vi behandler både børn, unge og voksne.
 
For at kunne tilbyde den bedste behandling gennemfører vi først en visiterende samtale med screening af symptomer og udredning af spiseforstyrrelsesdiagnose. 

Der vil blive udarbejdet en plan for dit videre forløb på Hejmdal eller anbefalet anden relevant hjælp. 

Hejmdal har et specialiseret tværfagligt team med læger, psykologer, diætister og sygeplejersker, som alle har mange års erfaring med behandling af spiseforstyrrelser. 
Vi har således en holistisk tilgang med fokus på både din fysiske og psykiske trivsel, og behandlingen indebærer både hjælp til måltider og kropsopfattelse samt støtte til følelseshåndtering og etablering af nye strategier til at håndtere vanskelige situationer, tanker og følelser.
INTERESSERET
Bestil visiterende samtale
qxio-ios-arrow-thin-right
Visiterende samtale
- her vil du blive spurgt ind til dine aktuelle problemstillinger, din baggrund og dine ønsker til behandlingen.
Formålet er at afklare, hvilken behandling der bedst passer til din problemstilling.
Ligeledes tages der stilling til, hvilke fagpersoner du har behov for hjælp hos og hvordan du bedst bliver hjulpet.
På baggrund af samtalen, vil du blive præsenteret for en plan for din kommende behandling på Hejmdal.